Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-29@00:39:15 GMT

علل و عوامل خطر زایمان زودرس

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۸۴۲۸۸

علل و عوامل خطر زایمان زودرس

 «سازمان جهانی بهداشت» (WHO) اولین تعریف زایمان زودرس را در سال ۱۹۴۸ ارائه کرد. امروزه این تعریف گسترده‌ترین و پذیرفته شده‌ترین تعریف از زایمان زودرس است.

به گزارش ایرنا، زایمان زودرس و پیش از موعد به وضعیتی اطلاق می‌شود که نوزاد بین هفته ۲۰ تا ۳۷ بارداری متولد شود. به بیان دیگر، زایمان زودرس هنگامی رخ می‌دهد که انقباضات مکرر و پشت سر هم پیش از هفته ۳۷ بارداری رخ دهند و به دنبال آن‌ها دهانه رحم باز شود و تولد نوزاد بصورت زودرس قبل از هفته سی و هفت بارداری رخ دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نوزادان نارس از نظر طول بدن و وزن غیرعادی کم آن‌ها که به تعداد هفته‌های بارداری (دوره بارداری، که به آن سن حاملگی نیز گفته می‌شود) تولد آن‌ها بستگی دارد، متمایز می‌شوند.

نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند، میزان کم وزنی بسیار بالاتری در هنگام تولد دارند. به نوزادانی دارای وزن کم اطلاق می‌شود که با وزن کمتر از دو هزار و ۵۰۰ گرم به دنیا می‌آیند، نوزادانی که در هنگام تولد کمتر از هزار و ۵۰۰ گرم وزن دارد، نوزادان با وزن بسیار کم گفته می‌شود.

وضعیت جهانی زایمان زودرس

تخمین زده می‌شود که در سراسر جهان سالانه ۱۵ میلیون نوزاد نارس به دنیا می‌آیند. این بدان معناست که از هر ۱۰ نوزادی که متولد می‌شوند، یک نوزاد نارس به دنیا می‌آید و این تعداد در سراسر جهان در حال افزایش است.

عوارض زایمان زودرس علت اصلی مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در جهان است.

عوارض زایمان زودرس مسئول نزدیک به مرگ ۱ میلیون کودک در سال ۲۰۱۵ بوده است.

سه چهارم از زایمان‌های زودرس را می‌توان با مداخلات پزشکی مقرون به صرفه نجات داد.

بسیاری از نوزادان نارسی که زنده می‌مانند یک عمر با ناتوانی مواجه می‌شوند، از جمله ناتوانی‌های یادگیری و مشکلات بینایی و شنوایی.

در ۱۸۴ کشور، نرخ زایمان زودرس بین ۵ تا ۱۸ درصد نوزادان متولد شده است.

نابرابری در میزان زنده ماندن نوزادان نارس در سراسر جهان فاحش است. در محیط‌های کم درآمد، نیمی از نوزادانی که در هفته ۳۲ بارداری یا کمتر از آن به دنیا می‌آیند، به دلیل فقدان مراقبت‌های قابل اجرا، مقرون به صرفه و اساسی به عنوان مثال حمایت از شیردهی، مراقبت اولیه برای عفونت‌ها و مشکلات تنفسی جان خود را از دست می‌دهند.

در اروپا، زایمان زودرس یکی از دو علت اصلی مرگ و میر نوزادان است و بیش از نیمی از مرگ و میر‌ها در اواخر دوران کودکی را شامل می‌شود. میزان شیوع زایمان زودرس از ۵.۴ تا ۱۲.۰ درصد متغیر است و به طور متوسط ۷.۳ درصد از کل تولد‌های زنده را شامل می‌شود.

علل و عوامل خطر

زایمان زودرس به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. اکثر زایمان‌های زودرس خود به خود اتفاق می‌افتد. کارشناسان عوامل متعددی را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.

برخی از عوامل خطر «قابل تغییر» هستند، به این معنی که می‌توان آن‌ها را تغییر داد تا به کاهش خطر کمک کند، در حالی که برخی دیگر را نمی‌توان تغییر داد. با این حال، در حدود ۵۰ درصد موارد، هیچ دلیلی برای نوزادی که خیلی زود به دنیا آمده است، قابل شناسایی نیست.

مهمترین علل زایمان زودرس

سابقه زایمان زودرس در بارداری قبلی

نارسایی دهانه رحم

حاملگی دوقلویی یا چندقلویی

فاصله کمتر از شش ماه بین بارداری‌ها

بارداری به روش لقاح مصنوعی یا آی. وی. اف

استعمال سیگار یا مواد مخدر

ابتلای مادر به بیماری‌های مزمن از قبیل فشار خون بالا، دیابت، بیماری‌های تیروئید

ناهنجاری‌های رحم مثل رحم تک شاخ یا رحم دوشاخ

مشکلات مربوط به جفت مانند جداشدن زودرس جفت و یا جفت سر راهی

هرگونه عفونت در دوران حاملگی مخصوصا عفونت واژن، عفونت مایع امنیوتیک، سرخجه

سوراخ شدن پیش از موعد کیسه آب

افزایش مایع دورجنین

مسمومیت حاملگی

مشاغل سنگین و ساعات کاری طولانی مادر

تغذیه نامناسب در بارداری و یا وزن ناکافی مادر

خطرات زایمان زودرس

در صورتی که نوزاد بین ۲۶-۲۰ هفته متولد شود احتمال زنده ماندن نوزاد صفر است. اما در هفته‌های بالاتر، با امکانات و تجهیزات بیمارستانی و مراقبت‌های ویژه، شانس زنده ماندن بیشتر و احتمال بروزعوارض کمتر است.

نوزادانی که دچار تولد زودهنگام و پیش از موعد می‌شوند اغلب با مشکلات جسمی مواجه هستند. عوارض ناشی از تولد زودهنگام متفاوت است و هر چه نوزاد زودتر از زمان تعیین شده متولد شود با خطر بیشتری روبرو می‌شود برخی از عوارض زایمان زودرس، بصورت زودهنگام بروز می‌کنند، در حالیکه بعضی دیگر در طی سال‌ها بعد اثرات خود را نشان می‌دهند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: طرز تهیه زایمان زودرس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۸۴۲۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زایمان سزارین در گیلان همچنان پیشتاز است

دکتر محمدتقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان امروز (یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه) در نشست قرارگاه دانشگاهی جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به سیر نزولی جمعیت استان و کند شدن شیب آن اشاره کرد و گفت: کاهش جمعیت و بحرانی شدن آن در آینده نه چندان دور همچنان در صدر اولویت است و باید با رویکرد بلند مدت به این بحران نگاه شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به تلاش بیش از ۱۰ ساله پیرامون کاهش زایمان به صورت سزارین افزود: علیرغم همه تلاش‌های صورت گرفته و اقدامات ترویجی پیش از زایمان، همچنان بالغ بر ۷۰ درصد زایمان‌ها در استان به صورت عمل سزارین انجام می‌شود که سهم بخش خصوصی در این حوزه بیشتر است.

دکتر آشوبی با بیان به اینکه سزارین نخست زا در گیلان یک تا ۳ درصد طی سال‌های اخیر افزایش داشته است، تصریح کرد: ترویج و در پیش گرفتن زایمان طبیعی بدون درد در این استان ضروری است و لازم است متخصصان زنان و زایمان و همچنین بیهوشی در این زمینه همکاری مجدانه و مجاهدانه داشته باشند.

او همچنین از اجرای موفق طرح نفس در گیلان خبر داد و گفت: کنترل سقط جنین و مداخله در مهار بی ضابطه آن، کاری بزرگ بود که همه دغدغه‌مندان و آینده نگران حوزه جمعیتی در آن به ویژه بسیج جامعه پزشکی مشارکت فعالانه و قابل تحسین دارند.

در نشست قرارگاه دانشگاهی جوانی جمعیت و حمایت از خانواده گیلان پیرامون اقدامات و برنامه‌های پیشنهادی و اختصاصی هفته ملی جمعیت در استان گیلان گفتگو و بر ضرورت اهتمام هر چه باشکوه‌تر برگزارشدن برنامه‌های هفته جمعیت در سطح استان تأکید شد.

همچنین آخرین وضعیت استان گیلان در حوزه زایمان طبیعی و سزارین و اقدامات صورت گرفته در جهت افزایش ترویج به زایمان طبیعی و کاهش سزارین نیز گفتگو و الزامات قانونی و هدف‌گذاری استان در این شاخص مورد ارزیابی قرار گرفت.

کنترل سقط جنین و تلاش همه جانبه در جهت اجرای طرح نفس بسیج جامعه پزشکی و توفیقاتی که اجرای این طرح در استان گیلان داشته، از دیگر محور‌هایی بود که امروز در نشست قرارگاهی جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مورد طرح و بررسی قرار گرفت.

در این نشست اعضای قرارگاه دانشگاهی جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نیز هر کدام به بیان توانمندی‌ها و چالش‌های حوزه خود و همچنین راهکار‌هایی جهت برون رفت از معضل جمعیتی اشاره کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان گیلان رشت

دیگر خبرها

  • زایمان سزارین در گیلان همچنان پیشتاز است
  • «در پا به ماه» نسخه نپیچیدیم بچه‌دار شوید/ تولد ۲۰ نوزاد را دیدیم
  • غربالگری نوزاد چیست؟ بهترین زمان آزمایش غربالگری
  • امیریه دامغان میزبان پانزدهمین جشنواره گل غلتان نوزادان می شود
  • قیمت نفت از نردبان عوامل مثبت بالا رفت
  • آیا ورزش باعث رشد قد می‌شود؟
  • فصل زاد و ولد حیات وحش؛ به محیط زیست آنها نزدیک نشوید
  • از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی۱۶۳ نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی
  • زایمان در منزل با کمک نیرو‌های عملیاتی اورژانس دامغان
  • اهمیت حفظ بهداشت زنان در پیشگیری از عفونت‌های تناسلی